Lactoferrine in paardenmelk

Eén van de meest waardevolle eiwitten in paardenmelk, vanwege de hoge en veelzijdige biologische activiteit, is lactoferrine. Momenteel is lactoferrine veelbelovend wat betreft de studie en praktische toepassing van het melkeiwit. Lactoferrine was al lang een veelbelovend eiwit, maar de resultaten van wetenschappelijk onderzoek de afgelopen jaren tomen aan dat lactoferrine nog breder inzetbaar is dan werd gedacht.

Lactoferrine is een ontstekingsremmend eiwit dat zich in paardenmelk bevindt en behoort tot het humorale component van het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam. De naam lactoferrine verwijst naar melk (lacto) waarin het eiwit voor het eerst is ontdekt en naar ijzer (ferrine) waaraan het zich kan binden.

Er wordt al jaren heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van toegevoegde eiwitten in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat lactoferrine de volgende gezondheidseffecten heeft in het lichaam:

– Lactoferrine draagt bij aan het gezond houden van de huid
– Lactoferrine ondersteunt het immuunsysteem

Wat is de functie van lactoferrine?

Lactoferrine ondersteunt de weerstand en wordt breed ingezet ter preventie van – en als aanvullende behandeling op – infectieziekten. Zo is lactoferrine bijvoorbeeld effectief ingezet bij luchtweginfecties, maagzweren, maagdarminfecties, keelontstekingen, griep en huidinfecties.

De belangrijkste functie van lactoferrine hangt samen met de positieve ontwikkeling van een goed werkend immuunsysteem. Zo bezit lactoferrine het vermogen om zich aan ijzer te binden (in paardenmelk zit veel ijzer) en dit in het lichaam te transporteren waardoor het goed opgenomen kan worden in de darmen. Op zich is dit al een geweldige toepassing maar het (ijzer)bindend vermogen van lactoferrine gaat verder dan alleen ijzerhomeostase. Zo zorgt deze binding eveneens voor bescherming tegen schadelijke micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels.

Lactoferrine in paardenmelk ondersteunt het immuunsysteem

Door de combinatie met Vitamine C in paardenmelk (in paardenmelk zit veel Vitamine C) heeft het ontstekingsremmend eiwit lactoferrine een positieve invloed op het immuunsysteem en bevordert de weerstand. Daarnaast verhoogt Vitamine C de ijzeropname in het lichaam. Vitamine C is belangrijk voor de huid en helpt beschermen tegen invloeden.

Paardenmelk vriesdrogen is de beste manier van drogen

Lactoferrine is een kwetsbaar complex eiwit bestaande uit 703 aminozuren. En als het beschadigt tijdens het productieproces dan gaat het gunstige effect ervan verloren. De werkzaamheid van lactoferrine in het bijzonder – en paardenmelk in het algemeen – wordt door koud te extraheren en vervolgens paardenmelk te vriesdrogen bewaard en behouden. Vriesdrogen van paardenmelk is een proces waarbij op een natuurlijke wijze het aanwezige water (ruim 91%) uit paardenmelk wordt gehaald. Hierdoor ontstaat gevriesdroogde paardenmelkpoeder, de grondstof van al onze paardenmelkproducten. Vriesdrogen van paardenmelk verlengt aanzienlijk de houdbaarheid en behoudt ten opzichte van andere vormen van (verwarmd) drogen alle natuurlijke eigenschappen van paardenmelk. Vitaminen, mineralen, eiwitten zijn zeer hittegevoelig waardoor extractie doormiddel van verhitting (sproeidrogen i.p.v. vriesdrogen) de werkzaamheid kan aantasten. Vriesdrogen van paardenmelk is een droogmethode die droogt onder zeer lage temperaturen.

Hoeveel lactoferrine zit er in paardenmelk?

Direct na onze geboorte krijgen we grote hoeveelheden lactoferrine binnen via de eerste moedermelk. Dit neemt daarna heel sterk af. Hoewel het lichaam deels zelf lactoferrine kan aanmaken, is dit nooit dezelfde hoeveelheid die je bij de geboorte binnenkrijgt. Eveneens zijn de hoeveelheden die je via een glas koemelk inneemt relatief laag.

De hoeveelheid lactoferrine in koemelk bedraagt maximaal 100 mg/liter. In moedermelk zijn zelfs gehaltes van 5000-6000 mg/liter mogelijk. Paardenmelk en moedermelk zijn qua samenstelling overeenkomstig. Lactoferrine bezit antimicrobiële eigenschappen.

Wanneer je een koemelk allergie of een lactose intolerantie hebt, kun je geen supplementen met lactoferrine gebruiken. Ook zijn supplementen met lactoferrine niet geschikt voor veganisten.